Blog › Alapozás: de hogyan?

Alapozás: de hogyan?

 

Elvárásaink az első réteg festékkel kapcsolatban: Jól tapadjon meg a vakolaton, hiszen ez a réteg fogja az összes további réteget hordozni. Egyenletes, pormentes, átfesthető felületet adjon. Jól takarjon. Minél erősebben nedvszívó a kezelt felület, annál jobban kell hígítani az első réteg festéket. Minél hígabb a festék, annál mélyebben be tud szívódni a kezelt felületbe, annál jobban megtapad a falon, mennyezeten.

Az alapozás feladata, hogy eltávolítsa, vagy legalább megkösse a falon maradt port és megfelelő tapadást biztosítson a fal és a következő festékrétegek között. A híg festék mélyen beszívódik a falba és ott kiszáradva, kis „horgonyokkal” rögzíti a festéket a falon.

PROFI TIPP: Az alapozást vízzel erősen hígított festékkel végezzük. A hígítás alapozás falfestés előttmértéke – különösen erősen nedvszívó, kezeletlen falaknál – akár 50% is lehet (fele festék – fele víz). Ilyen híg festéket hengerrel nem, csak ecsettel lehet felvinni. A henger csak felteríti a sűrű festéket a falra, az ecset ezzel szemben egyszerre portalanít és be is dörzsöli, bemasszírozza a híg festéket a falba, amitől az sokkal jobban tapad. Alapozásnál nem javasoljuk a hengerrel való felhordást, mert sem a tapadás, sem a takarás (fedőképesség nem) olyan tökéletes, mint az ecsettel való felhordásnál. A híg alapozó ecsettel felhordva jobban takar, mint a hengerelt sűrű festék.

A festék nedves állapotban nem takar, csak kiszáradása után! Ha még nedves állapotban szép felületet szeretnénk elérni, valószínűleg túl sok festéket viszünk fel a falra!

Az ecsettel történő alapozás után a fedőréteget már hengereljük, ha ezt az alapszabályt betartjuk, elegendő lesz egyetlen fedőréteg.

Az alapozott felületen jobban láthatóak az esetleges falhibák, amit az alapozás után könnyebben javíthatunk

Our page uses cookies. Below you can view and customize what types of cookies you authorize.

Functionality
These cookies are essential for the website to operate, therefore they must be authorized.
These cookies improve the performance of our website.
These cookies enable the users to use their social profiles for logging in, and enable more personalized advertising.
OK
Link