Blog › Honnan tudjuk meg, hogy megfagyott-e a betonunk?

Honnan tudjuk meg, hogy megfagyott-e a betonunk?

 

Az új, modern technológiáknak köszönhetően, ha sürget az idő az építkezések nem feltétlenül állnak le a hideg idő beálltával. A betonozás sem lehetetlen már ezen időszak alatt, azonban végtelenül oda kell figyelnünk, hogy betartsuk az előírásokat és a szabályokat, hiszen könnyen előfordulhat, hogy megfagy a betonunk.

Mi is történik ebben az esetben, ha erre kerül sor?

  • Ha a beton a kötési idő beindultával fagy meg akkor a lezajlandó folyamatoknak köszönhetően, vagyis éppen a nem lezajlandó folyamatok hatására valószínűleg csak kis mértékben tud megszilárdulni, így a beton szétmorzsolódik használhatatlan lesz. Az is előfordulhat, hogy látszólag megszilárdul a betonunk, de a méréseknél kiderül, hogy jó néhány kategóriával gyengébb minőséget kaptunk.
     
  • Szerencsésebb esetben a fagyhatás, ha 24 óra elteltével éri a betont, a kötés addigra lezajlódott a szerkezetben, a szilárdulási folyamat azonban nagy valószínűséggel akár a duplájára is növekedhet.

betonozás

Hogyan óvhatjuk meg a friss betonunkat a fagytól?

Semmiféleképpen se locsoljuk a betont, hiszen a víz ez esetben nem szolgál jótékony hatással, helyette használjunk fóliát és légmentesen takarjuk le, majd rakjunk le egy hőszigetelő réteget, ez lehet polisztirolhab tábla is. Ezt is ajánlatos befednünk egy műanyag fóliával, hogy biztosan kizárjuk az átnedvesedés lehetőségét.

Ha túllendültünk a hideg időn, akkor majd itt lesz az ideje meggyőződnünk arról, hogy milyen állapotú lett végül betonunk!

Vegyük majd elő a vésőnket és egy nagyobb darabot próbáljunk kivésni a megszilárdult betonból. Következő lépésként annyi lesz a dolgunk, hogy beletesszük forró vízbe és megnézzük, mi történik vele. Ha megfagyott betonról beszélünk, akkor hamarosan látni fogjuk, hogy lassan szétesik.
 

Ezt a vizsgálatot mindenféleképpen érdemes elvégezni, hiszen a rossz minőségű betonszerkezet nem alkalmas óriási teherviselésekre, nem biztonságos.

Olvasd el további blogbejegyzéseinket is a témában:

A (még) hideg idő nem akadály
Útikalauz a betonadalékszerek világába

Our page uses cookies. Below you can view and customize what types of cookies you authorize.

Functionality
These cookies are essential for the website to operate, therefore they must be authorized.
These cookies improve the performance of our website.
These cookies enable the users to use their social profiles for logging in, and enable more personalized advertising.
OK
Link