Blog › A glettelés menete: így lesz egyenes a fal házilag!

A glettelés menete: így lesz egyenes a fal házilag!

 

glettelés menete: mélyítésHa valaha foglalkoztál kicsit a falfestéssel, vagy a lakásfelújítással, akkor biztosan találkoztál már a „glettelés” teljesen hétköznapi – ugyanakkor mégis kissé homályos – fogalmával. Ha most készülsz belevágni ebbe a munkába, de jobban belegondolva azért nem vagy annyira biztos a dolgodban, akkor segítünk!

Beszélünk kicsit a glettelés menetéről, hiszen senki nem születik glettvassal a kezében!

 

Miért kell glettelni a falat? Mit értünk glettelés alatt?

 

A glettelés azt a folyamatot jelenti, amikor a fal repedéseit, lyukait, egyenetlenségeit egy anyaggal kijavítjuk, elsimítjuk, kitöltjük. Glettelni legtöbbször falfestés előtt szokás, annak érdekében, hogy az elkészült fal minél szebb és hibátlanabb legyen.

Gyakorlatilag tehát a falak hibáinak kijavításáról van szó.

 

Mi a glettelés menete? Milyen anyaggal kell csinálni és hogyan?

 

Első lépés: fóliázás, letakarás

 

A glettelés – főleg, ha nagyobb felületet, vagy több kicsit kell kijavítani – járhat némi piszokkal és porral, úgyhogy érdemes fóliával letakarni a padlót, illetve a közeli bútorokat.

 

Második lépés: tisztítás, fal takarítás

 

A glettelni kívánt falakat, falrészeket érdemes megtisztítani, mielőtt bármihez hozzá kezdesz. Ha van rajta pókháló, azt távolítsd el és egy alapos portalanítás sem lesz ártalmas. Ha tapétázott a fal, azt is szedd le úgy, ahogy van. Legyen a javítani kívánt terület szép tiszta!

 

Harmadik lépés: mélyítés

 

A meglévő repedéseket, lyukakat érdemes egy kicsit kiszélesíteni és kimélyíteni, hogy a glett szebben-és könnyebben kitöltse. Ehhez  egy spakli vagy egy véső is teljesen megfelel. Persze a portalanítást ez után is el kell  végezni!

 

Negyedik lépés: glett előkészítése

 

Ha nem előre bekevert, vödrös glettet használsz, hanem a hagyományos por alapút, akkor az anyagot még ki is kell keverni. Ehhez olvasd el az általad választott glettanyag útmutatóját és tartsd be a víz-glett arányokat! A glettet keverd a vízbe és ne fordítva, majd keverd csomómentesre a masszát! Akkor jó a glett állaga, ha nem folyik, de nem is kenhetetlenül kemény, hanem olyan sűrűbb vajkrém állagú.

Egyszerre nagyon sok glettet nem érdemes kikeverni, még akkor sem, ha nagy felületet, vagy akár az egész falat kezeled, ugyanis 60-70 perc után ezek a termékek elkezdenek megkötni. Csak annyit készíts elő, amennyit ennyi idő alatt el tudsz dolgozni.

 

Ötödik lépés: glettelés

 

Most jön a munka legjobb része! Tegyél a glettvasra (vagy a spaklira) egy kevés glettanyagot, majd dolgozd bele a résbe/lyukba. Mélyebb hibáknál érdemes inkább több réteggel dolgozni, mint egyetlen nagyon vastaggal.

Törekedj arra, hogy egy egyenes, sima, a fallal egy síkban lévő felületet kapj! Ahogy az anyag szárad, észre fogod venni, hogy kissé összezsugorodik, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy száradás után a síkra húzott részek valamelyest homorúvá válnak.

Várd ki a gletten feltüntetett száradási időt, majd egy vékonyabb réteggel ismételd meg a munkát.

 

Hatodik lépés: csiszolás

 

A glettelt felületeket a teljes száradás után át kell csiszolni valamilyen finom csiszolóvászonnal. Nem kell kidörzsölni belőle a lelket is, csak az a lényeg, hogy a felület szép sima legyen. Sok por fog keletkezni, amit minél alaposabban el kell távolítani a felületről annak érdekében, hogy a későbbi festésnél ne okozzon problémát.

 

A falak repedéseinek, sérüléseinek glettelése nagyjából ennyiből áll. Elsőre persze nem mindenkinek esik kézre a glettvas és a spakli, de hamar bele lehet jönni. Utána pedig már csak gyönyörködni kell az elkészült remekműben!

 

Főkép forrása: https://www.otthonokesmegoldasok.hu/

 

Oldalunk a működéshez többféle cookie-t (magyarul sütinek is gyakran nevezik) használ. Az alábbiakban áttekintheti, és beállíthatja, hogy milyen sütik használatát engedélyezi.

Funkcionális cookie-k
A funkcionális cookie-k a webshop alap működéséhez szükségesek, ezért ezek engedélyezése az oldal használatához mindenképpen szükséges.
Ezek a sütik az oldal tökéletesebb, gyorsabb működéséhez járulnak hozzá.
Ezek a sütik teszik lehetővé a közösségi portálokon (Facebook, Google) keresztüli bejelentkezést, illetve a személyesebb, testre szabott hirdetések megjelenítését.
OK
Link