Blog › Házépítés árak engedélyek, lépések és pár tanács, ami Neked is jól jöhet!

Házépítés árak engedélyek, lépések és pár tanács, ami

Neked is jól jöhet!

A házépítés sajnos nem egyszerű és nem gyors dolog, ráadásul nem is annyiból áll, hogy kiásod az alapot, falazol egy kicsit majd hipp-hopp rádobod a tetőt. Bejegyzésünkben a házépítéshez szükséges elemeket, a legfontosabb lépéseket és pár árat is átveszünk, hogy minél kevesebb sötét folt maradjon a témában, ráadásul pár hasznos tippet is megosztunk veletek! Ha vásárlás helyett a házépítés mellett döntöttél, akkor ezt most NE hagyd ki!

 

Minden házépítés egy telekkel kezdődik!

 

Mielőtt még az első fűcsomót megbolygatnád a telkeden, át kell esned pár adminisztrációs körön…na de ne szaladjunk ennyire előre! Ehhez még kell egy telek is. Ennek a megvásárlása időbe telik, ráadásul kiválasztani sem olyan egyszerű. Fontos, hogy a döntésed előtt pár szempontot vegyél figyelembe és alaposan gondold át őket.  

 

1. Mekkora házat szeretnél?

 

Ez nem csak azért fontos, hogy a ház szó szerint elférjen, hanem azért is, mert meg van határozva, egy-egy teleknek mekkora része beépíthető. Kellemetlen lenne, ha megvásárolnál egy telket, majd az építkezés megkezdése előtt tudatnák veled a hatóságok, hogy akkora házad Neked ott márpedig nem lesz. Hogy ezt el tudd kerülni, gondold végig azt is, szükséged van-e nagy kertre, medencére, vagy tervezed-e a későbbiekben az épület bővítését. Ha találtál egy – elvileg elég nagy – és szimpatikus telket, olvasd el a Helyi Építési Szabályzatot, vagy vedd fel a kapcsolatot a város/település önkormányzatával. Így megtudhatod, beépíthetőségileg is megfelelő-e a terület.

 

2. Hány szintes házat építenél?

 

Ez költségvetés-szempontból nagyon nem mindegy, de a telek kiválasztását is befolyásolhatja. Ha kizárólag egy földszintben gondolkozol -pince és garázs nélkül - akkor az a legelőnyösebb, ha a terület megközelítőleg sík. Lejtős helyeken, domboldalakon akkor a legérdemesebb építkezni, ha egy pincét, vagy egy garázst mindenképpen akarnál. Ilyenkor tökéletesen ki tudod használni a terület adottságait helypazarlás nélkül.

 

3. Fontos neked a családi házad tájolása?

 

Általában azt ajánlják, hogy a ház D, DNy felé nézzen és a nappali ablakai is ebbe az irányba legyenek. Telekvásárlás előtt el kell döntened, hogy neked az ilyen dolgok mennyire fontosak, mert könnyen előfordulhat, hogy a kiszemelt terület ebből a szempontból nem lesz alkalmas.

 

Milyen engedélyekhez kötött a házépítés?

 

Az építkezés megkezdése előtt feltétlenül be kell szerezni a szükséges hatósági engedélyeket, különben súlyos büntetésekre számíthatsz. Ez az eljárás – attól függően, hogy kell-e valamilyen dokumentumot pótolni – akár 2-3 hónapot is igénybe vehet, ezért érdemes már időben elindítani a dolgokat.

 

1. Egyszerűsített építési engedély

 

Korábban létezett külön elvi építési engedély és építési engedély megszerzésére irányuló eljárás, de mára ezt a kettőt egyben, egy egyszerűsített folyamat keretében is lehet intézni – elektronikus úton vagy személyesen, elektronikus adathordozón keresztül. Személyesen a területileg illetékes építési vagy építésfelügyeleti hatóságnál vagy a kormányablaknál lehet intézkedni. Minden esetben az ÉTDR rendszerét kell használni: https://www.e-epites.hu/etdr és Ügyfélkapu regisztrációra is szükséged lehet.

 

Az kérelem benyújtásához meg kell majd adnod a neved, a céged nevét, a lakcímedet vagy a vállalat székhelyét, a kapcsolattartási adataidat, az érintett telek címét és helyrajzi számát, a kérelmezett engedélyezési eljárás típusát, a kérelem tárgyát és leírását, a kérelemhez csatolt mellékletek listáját, az aláírásodat és bizonyítékot arra vonatkozóan, hogy az eljárási illetékeket befizetted. Szükség lehet a település polgármesterének településképi véleményére vagy az építészeti-műszaki tervtanács szakmai véleményére, az építészeti-műszaki tervező építészeti-műszaki dokumentációjára és a szakhatósági állásfoglaláshoz szükséges dokumentációra. Előzőleg egyeztetni kell a közművekkel (víz-gáz-villany ügyben) és az ő nyilatkozatukat is csatolni kell.

 

További segítségként itt elolvashatod a vonatkozó jogszabályt:

 

 

2. Közterület használatbavételi engedély

 

Amennyiben előfordulhat, hogy az építkezési munkák során bármilyen célból használnod kell a közterületeket – például állványok, építőanyagok vagy gépek elhelyezésére, munkaterület kialakítására, hulladéktároló kihelyezésére – engedélyt kell kérned a helyi önkormányzattól. Itt meg kell majd adnod a nevedet, az azonosító adataidat, az állandó lakcímedet, a használat időtartamát és célját, a használni kívánt közterület pontos helyét, valamint az elhelyezni tervezett tárgy/tárgyak megnevezését és méretét.

 

3. Bontási engedély

 

Előfordulhat, hogy a megvásárolt telken áll olyan épület, amit el szeretnél bontani. Ha ez a következő kategóriák egyikébe sorolható, akkor a helyi hatóságoktól bontási engedélyre lesz szükséged hozzá.

 

  • a bontás műemléket érintene
  • a lebontandó épület helyi építészeti örökségvédelem alatt áll
  • összeépített házak esetében, ahol a bontás kihat az alapozásra és a csatlakozó tartószerkezetekre

 

Ha a telken álló, eltűntetni kívánt épületre nem igaz egyik opció sem, nem lesz szükség semmilyen hatósági engedélyre, nyugodtan belevághatsz a bontásba. Mielőtt azonban bármibe belekezdenél, inkább kérj állásfoglalást az illetékes önkormányzattól.

 

 

 

Házépítés árak, lépések: Mit, mikor és mennyiért csinálhatsz meg?

 

A sok-sok tervezés, az engedélyek beszerzése és az építési anyagok megvásárlása után kezdődhet a valódi építkezés. De hogy mit milyen sorrendben csinálj és hogy ezekre nagyjából mekkora összegeket fogsz rááldozni? Ezekre a kérdésekre keressük most a választ.

 

0. Közművek bevezetése: avagy a víz-gáz-villany rettegett hármasa

 

Azért ez a 0. pont, mert tulajdonképpen még jóval az alapok elkészítése előtt foglalkozni kell vele, főleg akkor, ha olyan telket vásároltál, amire semmi sincs bekötve. El kell tervezni – vagy inkább terveztetni, lehetőleg szakértővel – hogy a telken belül hová kerüljenek a szükséges elemek, pl. gázcsonk, szennyvízcsatorna, vagy a vízóraakna.

 

Hogy ez mennyibe fog kerülni – és itt jön a mindenki által utált, de sajnos igaz mondatrész – az attól függ. Szinte minden telek rendelkezik egyedi adottságokkal és a szolgáltatók is más-más árakat szabnak meg, ezért nem lehet konkrét számokat adni. Általánosságban az mondható el, hogy pár százezer forintra biztosan szükséged lesz hozzá – nagyon olcsón valószínűleg nem fogod megúszni.

 

1. Sávalap készítés, szerelőbeton: valami elkezdődött!

 

Egy ház alapozása több fázisból álló folyamat és 2021-ben nem is mondható olcsónak – mondjuk a házépítés alapból nem arról híres. (Egy sávalap elkészítését a kivitelezők nagyjából 8-10 000 Ft/m2-ért vállalják, a szerelőbeton és az aljzatbeton elkészítése pedig együtt körülbelül négyzetméterenként ugyanennyi) Először is ki kell tűzni az alap pontos helyét, majd kiásni a földet a megfelelő mélységig – sávalapnál a tartó és választófalak alatt. Hogy mi a „megfelelő”? Na itt jön elő ismét az a probléma, hogy a rengeteg változó miatt nem lehet pontos számokkal dobálózni. Itt meghatározó az emeletek száma, a talaj minősége-teherbírása, a talajvízszint és a fagyhatár is– ami miatt Magyarországon minimum 80 cm mélyre kell ásni. Az árok szélessége általában nagyjából 60 centiméter, amibe kell még a tökéletes vasalat is. Ez a vasrudakból összeállított rendszer végigfut a teljes sávhosszon annak érdekében, hogy megfelelő teherbírása legyen az alapnak. Itt elég pár hiba és nem fog megfelelően működni a dolog, hobbiépítészként ezért inkább ne Te fogj bele!

 

Sávalap vasalata

Kép forrása: https://elsoepitkezo.blog.hu/ 

 

Mielőtt még elkezdődne a betonozás, a későbbi vízvezetékrendszer védőcsöveit el kell helyezni az alapban. Természetesen, ahogy a legtöbb munkát egy építkezés során, ezt sem árt szakemberre bízni. Nem azért mondjuk ezt, mert nem akarjuk, hogy olcsóbban megúszd a dolgot. Pont ellenkezőleg! Egy ház, az otthonod felépítése nem kis felelősség és egy-egy hiba nagyon sokba kerülhet Neked!

 

Nos, ha megvan a kiásott sávalap, benne a vasalattal – szemét, törmelék, rokonok nélkül – akkor ki lehet azt betonozni minimum C16-os betonnal, majd szúrj le fél méterenként kb. 40 cm hosszú betonvasakat úgy, hogy 20 centiméter látszódjon belőlük.

 

Ez után zsalukövekkel meg kell emelni az alap szintjét – amennyire azt a szakértő javasolja, akár 2-3 sorral, amit szintén kiönthetsz betonnal. Amikor mindez megvan, fel kell tölteni a sávalapon belüli területet földdel, azt tömöríteni kell és kezdődhet is az szerelőbeton készítés.

 

Ha már olvasás közben is megjelenik egy két izzadtságcsepp a homlokodon, hidd el, megértjük!

 

A nagy körültekintéssel tömörített föld is lehet hullámos és egyenetlen. Ezt célszerű nem a drága betonnal, hanem mondjuk sóderrel kiegyenlíteni és szintezővel ellenőrizni. Cél a tökéletesen sík felület! Ha ez megvan, következik a vasháló lerakása, ami meg fogja védeni az alapot a repedezéstől. A 20x20 cm kiosztású, 8 mm vastag hegesztett betonacél háló megfelelő lehet, a lerakásánál viszont egy-két dologra figyelni kell: pl.: nem dobható rá csak úgy a sóderre, hanem 2-3 cm-re ki kell emelni valamivel.

 

Ha minden a helyén, kiöntöd a betont – vagyis persze nem Te, hanem a kőműves, aki mindent IS tud – és már van is egy alapod.

 

2. Falazás

 

Az alapoknál vétett hibák ezen a ponton kiküszöbölhetők, mármint a kicsi egyenetlenségek és nem teljesen tökéletes derékszögek. Először is ki kell mérni, pontosan hol legyenek a falak, ellenőrizni minden paraméterüket (akár nem is csak egyszer), majd elkészíteni a jövőbeli fal alatti vízszigetelést.

Miután az is a helyén van, kezdődhet az igazi falazás. Ehhez kell majd falazó habarcs, tégla, szintező, kőműves zsinór, kőműves kanál, gumikalapács, betonkeverő, talicska és téglavágó – ezek legalábbis minimum. Az első sor tégla nagyon fontos lesz, annak kell tökéletesen vízszintesnek lennie ahhoz, hogy az elkészült fal biztosan szép legyen, így nem kell elsietni! A téglák alatt itt-ott biztosan elég vastag habarcsréteg lesz, de ettől ne ijedj meg! A lényeg, hogy ne lejtsen semmilyen irányba. Kezdj az épület sarkainál és onnan haladj tovább!

Az ajtók helyénél arra figyelj, hogy az elméleti méretükre számolj rá pár centimétert és annyit hagyj ki, hogy a beépítésnél is legyen mivel gazdálkodni. A második sor téglától kezdve arra is koncentrálni kell, hogy kötésben helyezd el őket, tehát így:

Téglák kötésben elhelyezve

 

Hogy a falak felhúzása mennyibe fog kerülni? Az attól függ, miből akarod elkészíteni, mekkora lesz a házad és milyen kivitelezőt választasz. 2000 Ft és 7000 Ft/m2 is könnyen lehet, plusz az alapanyagár. Nem szabad megfeledkezni a nyílászárók áthidaló rendszeréről és a tetőszerkezet alá kerülő betonkoszorúról sem!

 

3. Tetőkészítés

 

A ház tetőszerkezetének elkészítése az ács, az ereszcsatornák, a szegélyek és a lefolyócsövek kialakítása a bádogos feladata lenne, hiszen ők vannak tisztában azzal, milyen elemet, szeleményt hogyan és hová kell elhelyezni. Még ha Te magad is részt vennél a munkában, akkor is hívj minimum egy ácsot, mert egy rosszul felhúzott tető a Te és a családod életét is veszélybe sodorhatja. Ugyan gyakrabban találkozni ezzel a problémával felújításnál mint egy teljesen új ház építésénél, de arra is gondot kell fordítani, hogy a falazat elbírja a későbbi tetőszerkezet súlyát, ha ugyanis ez a követelmény nem teljesül, attól akár az egész ház össze is omolhat.

A cserepek – vagy éppen amilyen fedőelemet választasz – felrakásához valószínűleg Te és pár barátod is elegek lesztek, úgyhogy ezen némi munkadíjat mindenféleképpen megspórolhatsz, de a teljes szerkezet felhúzása házmérettől és anyagtípustól függően 1-4 millió forintba (vagy többe) is kerülhet.

 

4. Belső terek kialakítása

 

Készen van a ház váza: alap, falak, tető. Ez után következnek a válaszfalak, a csövek, a vezetékek, és a kapcsolók elhelyezése, a vízszigetelés és – ha úgy döntesz – a padlófűtés kiépítése.

 

Ezek után pedig jöhet minden, ami azzá teszi az otthonod belső tereit, amilyennek látni szeretnéd: vakolás, festés – előtte persze alapozás, mert attól még gyönyörűbb lesz a végeredmény – burkolás, szaniterek és fűtőelemek beépítése, na meg persze a bútorok behelyezése.

 

Ez a része már szinte élvezhető az építkezésnek: testet ölt mindaz, amiről évekig, vagy akár évtizedekig csak álmodtál. Éppen ezért tervezz meg mindent alaposan! Ne hamarkodd el a bútorok beszerzését és a színválasztásokat sem, hiszen tutira nem lesz kedved a kész házadat rögtön átfesteni.

 

5. Ház körüli teendők

 

Amikor belül minden gyönyörű, ideje áttérni a kert és a falak csinosítására. Ilyenkor készülnek el a járdák, a lépcsők és a teraszok, a ház falainak külső hőszigetelése és festése, majd a hulladékok elszállítása és a kert kiépítése.

 

Most vehetsz egy mély levegőt és kifújhatod magad, ugyanis nagyjából mindennel elkészültél! Hogy pontosan mennyi pénzt használtál fel ezalatt az idő alatt? Sokat, annyi biztos. A házad méretétől is függően szinte biztos, hogy 20 millió forint alatt nem lehet megoldani - a telek ára, az engedélyek, a bevezetési költségek, az anyagárak és a munkadíjak miatt.

 

Ennek a függvényében mi éri meg jobban? Venni egy teljesen kész házat, amibe csak be kell költözni, vagy rengeteg munkával felépíteni a sajátodat? Azt egyedül Te tudhatod! Egy biztos: a Mesterek Futárára számíthatsz, akár építési anyagokra, akár tanácsokra van szükséged!

 

 

Ebből a témából természetesen könyvet is lehetne írni, minden egyes lépést nem tudtunk felvázolni Neked! Ha több információra vágynál egy-egy témában, nézz szét blogbejegyzéseink között, vagy kérd szaktanácsadónk véleményét!

 

 

 

 

 

 

Oldalunk a működéshez többféle cookie-t (magyarul sütinek is gyakran nevezik) használ. Az alábbiakban áttekintheti, és beállíthatja, hogy milyen sütik használatát engedélyezi.

Funkcionális cookie-k
A funkcionális cookie-k a webshop alap működéséhez szükségesek, ezért ezek engedélyezése az oldal használatához mindenképpen szükséges.
Ezek a sütik az oldal tökéletesebb, gyorsabb működéséhez járulnak hozzá.
Ezek a sütik teszik lehetővé a közösségi portálokon (Facebook, Google) keresztüli bejelentkezést, illetve a személyesebb, testre szabott hirdetések megjelenítését.
OK
Link