Blog › Vízszigetelés fajták/módok összehasonlítása: minden, amit tudnod kell a témáról

Vízszigetelés fajták/módok összehasonlítása: minden, amit tudnod kell a témáról

 

Ha szép és ép házat szeretnél, akkor a vízszigetelés témájával foglalkoznod kell. És nekünk is, hiszen tudjuk, milyen nehéz laikusként megállapítani, milyen vízszigetelő anyagra van éppen szükség.

Nézzük meg együtt:

  • Miért annyira fontos a vízszigetelés
  • Mi jelzi, ha utólagos vízszigetelésre van szükség
  • Milyen típusú vízszigetelő anyagok léteznek
  • Melyiket hová érdemes használni
  • Milyen vízszigetelési módszereket fontos ismerni

 

Ha Téged is érdekelnek ezek a témák, tarts Velünk!

 

Miért annyira fontos, hogy rendben legyen a vízszigetelés?

 

A vízszigetelés minőségén nem csak olyan „apróságok” múlnak, mint mondjuk a falfesték állapota, hiszen szélsőséges esetben a ház akár össze is dőlhet a szigetelés hiánya miatt. A témával tehát valóban foglalkozni kell, nem is keveset.

A vízszigetelés akadályozza meg a következőket is:

 

  • A pince falainak nyirkosodását, penészedését, beázását
  • A talajvíz felszivárgását
  • Nedvesség beszivárgását a fő falakba
  • A falszerkezet meggyengülését
  • A penészedést
  • Sókivirágzás megjelenését
  • A burkolat károsodását, felfagyását, lepergését
  • A vakolat/falfesték felpúposodást, lepergését
  • A falban futó vezetékrendszer meghibásodását
  • Az épület megrogyását/összedőlését

 

Persze a felsorolt problémák egy részének a nedvességen kívül más oka is lehet, de gyakran a hiányzó/rossz vízszigetelés áll a háttérben. Azért van tehát szükség vízszigetelésre, hogy a házad, lakásod állapota ne romoljon, hanem megőrizhesd gyönyörű, stabil és egészséges otthonod.

Ha nem foglalkozol a nedvesség elleni védelemmel, akkor annak hamar következményei lesznek – nem is olcsók.

 

Mi jelzi, ha nincs vízszigetelés a házadban, vagy nem elég jó?

 

Az előbbiekből már nagyjából sejtheted, milyen jelei vannak a hiányzó/rossz minőségű szigetelésnek, de azért nézzük meg még egyszer. Gyakran mutat rá vízszigetelési gondokra, ha…

 

Vízszigetelés hiánya miatt pergő falfesték1. Az az átkozott vakolat nem akar megmaradni a falon, hanem újra és újra leperek – a festékkel és a tapétával együtt. Nedves alapra ezek az anyagok nem képesek stabilan tapadni, úgyhogy ha mindent tökéletesen csináltál, mégis csúnya a falad, érdemes elgondolkozni a vizesedés lehetőségén (és okán)

 

2. Szétreped a kültéri csempe, járólap. Ha a lapok alá esővíz szivároghat, az télen megfagy és a térfogatnövekedés miatt repedést, kisebb-nagyobb károkat okoz. Akár az egész burkolat fel is válhat, amit elég költséges lesz kijavítani.

 

3. Indokolatlanul magas bent a páratartalom és penészesek a falak. Ha a falba valamilyen irányból víz jut, az párologni is fog, ami végül előbb-utóbb kicsapódik - tökéletes táptalajt biztosítva a penészgombák számára. A penész allergiát, légúti panaszokat és asztmát is okozhat.

 

4. Repedések jelennek meg a falon. Ennek jóval több oka is lehet, mint a rossz vízszigetelés, (rossz vízelvezetés, csőtörés, alap süllyedés) de ezt a lehetőséget is számításba kell venni – különösen vályogházak esetén. Nagy mennyiségű nedvességet képes elpárologtatni magából, ugyanakkor különösen érzékeny is a vízre. Meggyengíti a vályog szerkezetét, ami idővel megrogyhat, ez pedig repedések formájában is megnyilvánulhat.

 

5. Áll a víz a pincében, penészesek a falak és dohos szagot érzel. A pincék vízszigetelésére ma már létezik olyan megoldás, ami nem engedi felszivárogni a talajvizet, szigetelés nélkül azonban egy-egy nagyobb esőzés után térdig is gázolhatsz a vízben. Az állandó dohos szag sem természetes velejárója a pincéknek – ha folyamatosan ilyet érzel, akkor a helyiség nincs jól vízszigetelve.

 

Persze a vízszigetelés hiányának más jelei is lehetnek, de az imént említetteket Te magad is nagyon könnyen kiszúrhatod. Érdemes nyitott szemmel járni, ugyanis minél hamarabb veszed észre a problémát, annál jobb esélyekkel indulsz a helyrehozás rögös útján.

 

Vízszigetelés fajták: milyen anyagok érhetők el ma Magyarországon?

 

A vízszigeteléseknek két nagy csoportját érdemes elkülöníteni: a kenhető vízszigetelést és a lemezes szigeteléseket. Ezeken belül több fajta anyagot is érdemes megismerni, úgyhogy kezdjük is!

 

1. Kenhető vízszigetelés és fajtái

 

Már a név is elárulja, hogy ezek az anyagok folyékony vagy habarcs állagúak, és remekül lehet őket kenni/megfelelő géppel szórni. Népszerűségüket annak köszönhetik, hogy egyszerű a használatuk, bármilyen formához képesek igazodni, ráadásul a minőségük is szuper. Nézzük meg a fajtáit!

 

- Diszperziós és cementkötésű, kenhető vízszigetelések

 

Mapelastic AquaDefense vízszigetelésEzt a két típust azért nem tárgyaljuk külön-külön részekben, mert a felhasználási területeik körülbelül ugyanazok. Létezik belőlük kültéri és beltéri fajta - használatra kész és zsákos verzió is. Leginkább burkolat alatti vízszigetelésre szokták őket használni erkélyeken, teraszokon, fürdőszobában, konyhában, zuhanyzóban vagy úszómedencékben – vízszintes és függőleges felületeken egyaránt.

 

Diszperziós vízszigetelések a shopban

Cementkötésű vízszigetelések a shopban

 

- Kenhető bitumenes vízszigetelés

 

kenhető vízszigetelés: bitumenesA kenhető bitumenes vízszigeteléseket általában föld alatti épületrészek (pince, mélygarázs) vagy lapostetők vízszigetelésének felújítására, illetve teljesen új vízszigetelő réteg kialakítására szokták használni. A bitumenen kívül gyakran szintetikus gumit is tartalmaz, amitől igen rugalmas lesz: nem sérül meg az alapfelület kisebb mozgásától. Sokan a bitumenes lemezek helyett inkább ezt használják, mivel jóval egyszerűbb és biztonságosabb vele dolgozni. (pl.: nincs szükség lánghegesztésre)

Kenhető bitumenes vízszigeteléseink

 

- Poliuretán vízszigetelés

 

Poliuretán vízszigetelésA poliuretán vízszigetelések nagyon jól ellenállnak a különböző mechanikai hatásoknak, savaknak, a penésznek, az algáknak és az UV-sugárzásnak is, ráadásul átlátszó bevonatot is lehet velük képezni. Használják ivóvíztartályok szigeteléséhez, teraszokhoz, tetőkhöz, erkélyekhez, sőt! Akár meglévő kerámia burkolatok utólagos, külső vízszigeteléséhez is.

A poliuretán anyagokat – ez előző termékekkel ellentétben – burkolat fölé is lehet használni, vízszigetelő fedőrétegként.

 

Poliuretán kenhető vízszigetelés a shopban

 

- Vízszigetelő csemperagasztó

 

Vízszigetelő csemperagasztóBár a szó szoros értelmében ez nem egy kenhető vízszigetelés típus, azért érdemes megemlíteni. A vízszigetelő csemperagasztó egy olyan anyag, amivel egy lépésben lehet elvégezni a vízzáró réteg kialakítását és a burkolat rögzítését, sőt, még feszültségmentesítő „lemez”-ként is funkcionál. Ha fontos a gyorsaság és az egyszerűség, akkor burkolásnál érdemes ezt választani.

 

 

 

2. Vízszigetelő lemez és fajtái

 

A lemezes vízszigetelések általában tekercses kiszerelésben kapható, erős és rugalmas termékek, melyek fizikai akadályt jelentenek a nedvesség ellen. Lefektetése több szakértelmet igényel, mint a kenhető vízszigetelések használata, ugyanakkor igen strapabírók tudnak lenni.

 

- Bitumenes lemez

 

Bitumenes vízszigetelő lemezA bitumenes lemezeket általában járható és nem járható lapostetőkhöz, más tetőszerkezetekhez, mélygarázsokhoz, tetőparkolókhoz, tetőkertekhez és pincékhez szokták használni – fürdőszobákhoz, konyhákhoz, erkélyekhez vagy teraszokhoz inkább kenhető anyagokat ajánlanánk.

A lemezes vízszigetelés gyakran olcsóbb, mint a folyékony megoldások, ugyanakkor több szakértelemre és különleges szerszámokra is szükség lehet hozzájuk.

Általában ragasztással és/vagy lánghegesztéssel szokták lefektetni őket, de ma már léteznek öntapadós bitumenes lemezek is.

Bitumenes lemezek a Mesterek Futárán

 

- Bentonitos vízszigetelő lemez

 

A bentonitos vízszigetelő lemezek különlegessége, hogy talajvízzel vagy más típusú nedvességgel érintkezve válnak igazán jó szigeteléssé – hiszen a bentonit ásvány ilyenkor megduzzad és áthatolhatatlan réteget képez.

Ennek a tulajdonságának köszönhetően leginkább talajjal érintkező és földfelszín alatti (beton) épületrészek/műemlékek szigetelésére szokás használni. Vízszintes és függőleges felületekre is ideális.

 

- Műanyag vízszigetelő lemeze

 

Ezeket a lemezeket kifejezetten lapostetők vízszigetelésére szokás használni – akár zöldtetők kialakításakor is. Legtöbb fajtája könnyen alakítható, stabilan rögzíthető, UV-álló és kifejezetten hosszú élettartamú – nem hajlamos a sérülésre és a növények gyökerei sem tesznek kárt benne.

Megfelelő kivitelezés mellett tökéletes vízszigetelést biztosít csapadékvíz ellen.

 

Műanyag vízszigetelő lemezek és kiegészítők

 

- Acéllemez vízszigetelés

 

Ezt a típusú lemezt utólagos vízszigeteléshez használják, hogy fizikai akadályt állítsanak a falakba felszivárgó víz elé. A hullámos acéllemezeket besajtolják a falak padlószint alatti részébe, hogy ezzel javítsák ki a korábbi vízszigetelés hiányosságait.

Komoly szakértelmet, elővigyázatosságot és profi szerszámokat igénylő feladat – tapasztalat és megfelelő képesítések nélkül nem szabad hozzá kezdeni!

 

- Vízszigetelő és feszültségmentesítő lemezek

 

Feszültségmentesítő és vízszigetelő lemezA vízszigetelő lemezek egy speciális típusa nem csak nedvesség elleni védelmet nyújt, hanem kompenzálja az aljzat és burkolat eltérő mértékű mozgásából fakadó feszültségeket: megvédi a burkolatot a sérüléstől.

Enyhén repedezett felületekre való burkolás esetén különösen érdemes használni, de nagyméretű burkolólapok alá és különösen nagy terhelésnek kitett padlókhoz is szükséges lehet.

 

3. Injektáló anyagok

 

Az injektáló anyagok olyan folyékony termékek (gyakran szilikon/gyanta alapúak), melyekkel repedéseket lehet kijavítani, vagy utólagos vízszigetelést kialakítani. Kikeményedve fizikai akadályt képeznek, így a nedvesség nem lesz képes a falakba jutni.

 

Vízszigetelés módszerek: hogyan lehet vízszigetelést készíteni?

 

1. Kenhető vízszigetelés felvitele

 

A cikk korábbi részében emlegetett anyagokat ilyenkor ecsettel, hengerrel, vagy egy arra alkalmas szórógéppel juttatják a vízszigetelni kívánt felületre. Fontos a hézagmentes vízszigetelés kialakítása és az egységes rétegvastagság, hogy mindenhol egyformán hatásos legyen a termék. Viszonylag egyszerű vele dolgozni: gyakran minimális tapasztalat is elég hozzá.

A kenhető vízszigetelés fölé általában valamilyen burkolat is kerül, ritkán marad fedetlenül.

 

2. Vízszigetelő lemezek fektetése

 

A vízszigetelő lemezeket úgy rögzítik a felületre, hogy azok egy tökéletesen vízzáró réteget képezzenek. Ezt elérhetik ragasztással, fizikai rögzítéssel, lánghegesztéssel, vagy ezeknek valamilyen kombinációjával – de léteznek már öntapadós lemezek is.

Ezeknek a lerakása jóval nehezebb, mint a folyékony szigetelések használata, ezért nem is ajánlatos saját kezűleg neki látni. Ezt a fajta vízszigetelést mindenképp szakértőre kell bízni!

 

3. Utólagos vízszigetelés injektálással

 

Rossz minőségű vízszigetelések kijavítására, vagy hiányzó szigetelés pótlására szokták használni ezt a módszert. A vizesedő falakba ehhez bizonyos távolságokban lyukakat fúrnak, majd  ezekbe injektáló szert juttatnak egy adagoló eszközzel. A folyadék kikeményedik a falszerkezetben és olyan felületet képez, amin a talaj irányából érkező nedvesség nem hatolhat át.

 

4. Utólagos vízszigetelés lemezbeütéssel

 

Lemezbeütéses vízszigetelést csak utólag, javítási céllal alkalmaznak. Ilyenkor valamennyivel a padlószint alatt kivésik a téglák közötti fuga egy részét – természetesen vízszintesen – majd a falba hullámos acéllemezt préselnek egy légkalapáccsal.

Mivel a lemez a fal teljes vastagságát lefedi, megakadályozza, hogy a nedvesség a szerkezet felsőbb részeibe kerüljön. Ez a típusú vízszigetelés nagyon komoly odafigyelést és tudást igényel – kizárólag szakembert szabad megbízni a munkával!

 

Reméljük, hasznosnak találtátok ezt a kissé hosszúra nyúló cikket: igyekeztünk minél több információt átadni nektek a vízszigetelések világáról. Ha bármi kérdésetek lenne, keressétek bátran szaktanácsadónkat!

 

Oldalunk a működéshez többféle cookie-t (magyarul sütinek is gyakran nevezik) használ. Az alábbiakban áttekintheti, és beállíthatja, hogy milyen sütik használatát engedélyezi.

Funkcionális cookie-k
A funkcionális cookie-k a webshop alap működéséhez szükségesek, ezért ezek engedélyezése az oldal használatához mindenképpen szükséges.
Ezek a sütik az oldal tökéletesebb, gyorsabb működéséhez járulnak hozzá.
Ezek a sütik teszik lehetővé a közösségi portálokon (Facebook, Google) keresztüli bejelentkezést, illetve a személyesebb, testre szabott hirdetések megjelenítését.
OK
Link