Blog › Zsíroldó kisokos: hasznos tippek a karácsonyi főzéshez használt edényekhez!
Konyhai dolgokról meglehetősen keveset írunk a Mesterek Futárán, az ünnepek környékén azonban erre is ideje sort keríteni! A karácsonyi sütés-főzés közben rengeteg zsíros edény halmozódik fel otthonainkban, a mosogatás pedig szinte mindenki számára utálatos dolog, úgyhogy most hoztunk pár szuper zsíroldási tippet és tanácsot!
Tarts velünk!
A teflon bevonatú edények még ma is nagyon népszerűek, hiszen a legtöbb étel nem tapad le bennük, tisztításuk pedig viszonylag egyszerű. Ennek ellenére érdemes vigyázni velük – több szempontból is! A túlhevítésük és a felkarcolásuk is veszélyes, hiszen a teflonban lévő anyagok károsak az egészségre, erős zsíroldó szerekkel pedig nem jó ötlet kezelésbe venni őket. A vegyszer kárt tehet a bevonatban, ami gyakran foltokban felválik és lepereg, az edény pedig használhatatlanná válik.
Ez leggyakrabban akkor történik meg, ha a teflon már eleve sérült, de tökéletes állapotban lévő edény/serpenyő is a kukában végezheti.
Teflon edényekre és serpenyőkre inkább válassz valamilyen kíméletes, természetes megoldást, vagy próbálkozz meg a sima mosogatószerrel!
Kipróbáltan működő megoldás, ha a zsíros, odaégett darabokkal borított tepsire/edényre papírtörlőt terítesz, majd arra fújod a zsíroldót. Hagyd állni ezt a kis konstellációt, pár perc után pedig látni fogod, ahogy a papír sárgás-barnásan elszíneződik a feloldott zsírtól. 10-15 perc és a szennyeződés nagy részét egyszerűen le fogod tudni törölni, a maradékot pedig egy szokásos mosogatás is eltávolítja.
Ez egy egyszerű és vegyszermentes megoldás, amivel a könnyebb szennyeződéseket akár teljes mértékben is el lehet távolítani, a makacsabb darabokat pedig fellazítani. A trükk a következő: öntsd tele az adott edényt vízzel, majd tedd fel a tűzhelyre és forrald 10-15 percig. Tovább fokozhatod a hatást, ha pár citromkarikát is dobsz a vízbe.
Ha nincs otthon zsíroldód, vagy csak valamilyen kíméletesebb megoldást szeretnél, keresd elő a szódabikarbónát! Már az is elég, ha csak vízzel összekevered egy sűrű, de kenhető állag eléréséig és felkened a zsíros felületre, de ha pár perc hatóidő után még egy kis ecetet is fújsz rá, az már igazán profi.
Több hónapos odaégések esetén ez a paszta már kevésnek bizonyulhat, friss szennyeződések vagy enyhe lerakódások eltávolítására azonban tökéletes és kíméletes. Ráadásul egyszerű és olcsó, az alapanyagok pedig szinte minden háztartásban megtalálhatók!
Sokan úgy kezdik a zsíroldást, hogy befújják az edényeket a kiválasztott szerrel, hatni hagyják, majd megpróbálják eltávolítani a szennyeződést. Ez sem rossz megoldás, de hatékonyabb lehet a takarítás, ha kezdetnek enyhén bevizezed a felületet, majd egy fém dörzsivel (ha nem sérülékeny az edény) vagy a mosogatószivacs durva felével átdörzsölöd a zsíros részt.
Ha a zsíroldót csak ezek után viszed fel, sokkal hatékonyabb lesz, hiszen a felsértett lerakódásokat mélyebben eléri a szer.
Amikor zsíroldót használsz, nagyon fontos, hogy minimum a kezeidet védd! Az erősebb szerek pár pillanat alatt kárt tehetnek a bőrödben, így mindig viselj vastag, erős és sérülés mentes gumikesztyűt! A szakadt, rossz kesztyűkkel vigyázz, ugyanis ha bele folyik a vegyszer, az szinte rosszabb, mintha alapból nem is viselnéd!
A zsíroldózás alatt álló edényekhez soha ne hajolj közel, hiszen a gőze árthat a szemednek és a tüdődnek is, a szellőzésre pedig különösen figyelj!
Ha nem akarsz házi módszerekkel próbálkozni, hanem egy gyorsan ható, erős, mégis kifejezetten kíméletes anyagra lenne szükséged, válaszd a webáruházunkból is megrendelhető Hatásos zsíroldót!